ВИЗИЈА:

Mи смо школа која верује да су знање, поштовање и љубав кључ успеха, то уверење дајемо до знања и другима. Сарађујемо са другим школама и институцијама, подстичемо креативност, слободу изражавања, толеранцију и еколошку свест ученика, Обележавамо значајне датуме, реализујемо културна и спортска дешавања, негујемо традиционалне вредности и хватамо корак са будућношћу.

МИСИЈА:

Желимо да у области наставе и учења кроз интезивну примену активне наставе ученици усвоје трајна знања и вештине, да изградњом спортске хале обезбедимо квалитетније услове рада и живљења, да промоцијом Монографије школе укажемо колико ценимо прошлост и праве вредности, да ставимо већи акценат и на ваннаставне активности, да створимо безбедну и пријатну средину за све (пројекат Школа без насиља) и унапредимо међуљудске односе кроз бољу сарадњу и толеранцију.

У кризним временима, када су се мењале друштвене вредности и друштвени односи, школа је извојевала своје место у друштву и крупним корацима грабила напред, како некад, под вођством проф. Недељков Милана, Шћекић Драгомира, те Миловић Радомира, тако и данас, под управом проф. Станар Снежане.

Челни људи знали су да су на себе преузели најозбиљнију и најодговорнију дужност и обавезу (не само радну, већ и хуману, људску), а то је посвећеност младости, будућности.
Никада школи није мањкало ни стручног, вредног кадра, а ни даровитих и напредних ђака. У великом стилу сваке године школа дочекује ђаке прваке, али и с поносом испраћа свршене основце, матуранте. Небројене дипломе, пехари, признања сведоче о успешном раду и учешћу ученика на разним такмичењима, смотрама, конкурсима, изложбама,…

Креативност, дечије стваралаштво, самосталност у раду све више подстичу високообразовани млади ентузијасти који се редовно стручно усавршавају са циљем да старо-круто-традиционално замене новим-слободним-модерним, пасивно-активним, озбиљно дечије лице-насмејаним у школској клупи.

Активном наставом и реформским струјама школа узима дах новог времена. Радост детета и слобода израза, речи, маште и дечијих права је норма понашања, а срећно детињство циљ који води до успеха. Зато ученици ову школу доживљавају као свој дом. Тај дом посебним сјајем заблиста прве недеље октобра, јер традиција обележавања Дечије недеље у овој школи је веома дуга.

„Кад се игра, и можда само кад се игра, дете или одрастао човек слободан је да изрази своје стваралаштво“ (Иво Андрић).

Свако ко ради са децом мора сачувати и неговати оно дете у себи, а да би успешно креирао и организовао дечије радости и уживања мора претходно свој рад доживљавати као својеврстан изазов и прилику за изражавање сопственог стваралаштва (игре).

Нела Стијеповић, професор разредне наставе